Zeddam (Nederfrankisch: Seydehem) betekent ongeveer: woonplaats aan heuvel, is een dorpskern in de gemeente Montferland (voormalige gemeente Bergh). Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos.
U bent hier: Home » Geschiedenis

Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar ‘s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar i.v.m. de verkeersoverlast wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd. Het dorp kent veel toerisme vanwege het bosgebied Montferland juist ten westen van Zeddam. Door dit toerisme kent Zeddam veel hotels en pensions. Aan de Bovendorpsstraat

staat de roomskatholieke Sint-Oswalduskerk waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. In deze kerk zijn diverse pronkstukken te bewonderen, o.a. een neogotisch kruis met een Christusbeeld uit de 15e eeuw en een middeleeuws retabel (altaarstuk). Naast de Oswalduskerk staat een kleine Nederlands Hervormde kerk. Boven aan de Bovendorpsstraat staat de oudste stenen molen van  Nederland, de “Grafelijke

Korenmolen” (in de volksmond “de Torenmolen” genoemd). Deze beltmolen dateert al van vóór 1441 en is tijdens de weekenden te bezichtigen. Tegenover deze molen staat de Rosmolen, deze werd vroeger gebruikt bij gebrek aan wind voortgedreven door een ros (paard), dit word in de vakantiemaanden ongeveer 1x per maand getoond. Ook deze molen is tijdens de weekenden te bezichtigen tijdens de wekelijkse exposities. De andere molen in Zeddam is “De Volharding” (in de volksmond de “witte Molen” genoemd) daterend uit 1891.

Achter de “Grafelijke Korenmolen” staat Museumboerderij het “Gildekaot”een daglonershuisje die te bezichtigen is, hier kan men zien hoe de kleine boeren uit deze streek in het begin van de vorige eeuw leefden. De Padevoort is een havezate in Zeddam/Vinkwijk. Het landgoed wordt al vermeld in de 13e eeuw. In 1666 werd het als jachthuis van Huis Bergh ingericht. In 1875 is het aan de R.K. Kerk verkocht en als klooster ingericht, nu is het in particulier bezit.